fbpx

De 9 voordelen van HypnoBirthing®

1. Doorbreekt het Angst Spanning Pijn-syndroom

Wanneer je angst ervaart verhoogt dit de spanning in je lichaam. Een gespannen lichaam kan niet openen. Dus je voelt meer pijn. Wanneer je vertrouwt op je lichaam en je focust op jezelf zo diep mogelijk ontspannen geef je de geboorte alle ruimte. Sommigen ervaren door de cursus HypnoBirthing geen pijn.

Zelf testen? Pak met je ene hand de vingers van je andere vast. Knijp nu in je hand en probeer je vingers los te trekken. Gaat niet soepel hè? Dat is wat jouw angst ook met jouw lichaam doet. Doe het nu nog eens maar maak de hand die grijpt zacht, los en ontspannen. Nu glijden je vingers kalm, veilig en comfortabel los. Zo gaat de geboorte straks ook.

2. Verkleint de noodzaak tot medische ingrepen

De ontspanningstechnieken zorgen er voor dat er daadwerkelijk minder reden is om in te grijpen. Je lijf komt namelijk niet onder druk te staan maar krijgt de ruimte en de tijd. Hierdoor komt ook je baby minder onder druk te staan zodat deze stabiel en gezond blijft tijdens de geboorte. Daarnaast krijg je tijdens de HypnoBirthing cursus uitleg over wat er precies in je lichaam gebeurt tijdens de geboorte. Je leert je lichaam te ondersteunen tijdens de bevalling. En met kennis over een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling stel je je geboorteplan op. Je beschrijft je geboortewensen en maakt keuzes in welke medische ingrepen je wel en niet wenst. Of onder welke omstandigheden tóch wel.

Daarbij is er geen goed of fout! HypnoBirthing zegt niet hoe je moet bevallen. Maar leert je welke opties je allemaal hebt. En jij mag kiezen. Dit bespreek je met je geboorteteam. In de cursus leer je hoe je dat doet. Jullie raken daardoor op elkaar ingespeeld en afgestemd. De medische wereld is opgeleid om risico’s te voorkomen en uit te sluiten en grijpt daardoor snel in. Daarnaast hanteren zij protocollen en voor je het weet moet je iets omdat het opgeschreven staat. HypnoBirthing gaat uit van jouw eigen kracht en dat jouw lichaam gemaakt is om veilig en comfortabel geboorte te geven. Je hoeft dus niets te doen als er niks aan de hand is en jij dat niet wilt.

3. Vermindert de kans op uitputting

Doordat je met een Hypnobirth vooral focust op ontspanning raak je minder snel uitgeput. Je krijgt ademhalingstechnieken die jou richting geven en houvast. Die je helpen om in die kalme flow te komen. Ondertussen ben je vrij om te bewegen zoals je wilt. En kun je gerust eten en drinken. Ook dat zorgt ervoor dat je fit blijft tijdens het geboorteproces. En niet te vergeten: je gaat niet “paars” persen. Ken je dat beeld? In bed, op je rug, knieën naar je toe, kin op de borst, hap lucht, vastzetten en duwen, duwen, duwen, duwen, duwen. Doe dat 5 minuten en je bent kapot. Met HypnoBirthing leer je dat jouw lichaam zonder jouw bemiddeling je baby geboren laat worden. En krijg je een ademhalingstechniek die jou in staat stelt het te ondersteunen en te laten gebeuren. 

 

4. Verkort de verdunnings- en openingsfase

De verdunnings- en openingsfase is de fase waarin je baarmoedermond opent. Tijdens deze fase zet je alle handvaten in die je in de cursus HypnoBirthing krijgt. Affirmaties, visualisaties, de Regenboogaudio, de HypnoBirthing oefeningen die je samen met je geboortepartner eigen hebt gemaakt, beweging en houdingen, ademhalingstechnieken, ontspanningsmethodes. Alles met maar één focuspunt: een geopende baarmoedermond. Al die focus bespoedigd bewezen het proces.

5. Zorgt voor binding

Vanaf het moment van conceptie ontwikkelt je baby een volledig bewustzijn. Je kunt je baby misschien dan nog niet zien. En als je baby straks geboren is praat het nog niet zoals wij. Maar je baby is net zo bewust als jou en je partner. Door nu al verbinding te maken met jullie baby ontwikkel je alvast een band. Een band die de toon zet voor de rest van het leven. Onderzoek toont aan dat baby’s die liefde, veiligheid en geborgenheid krijgen zich ontwikkelen tot stabielere en gelukkigere mensen.

6. De geboortepartner is actief deelnemer aan het proces

Hoe fijn is het dat de geboortepartner – vaak de andere ouder – door de cursus HypnoBirthing leert wat te dóén?! Meestal zit de geboortepartner in een hoekje machteloos toe te kijken. Of kan nog net helpen door een handje vast te houden. Maar hoe vaak zouden zij graag zoveel meer willen doen?! Dat kan nu dus. Jullie leren samen bevallen. Ieder heeft uiteraard een andere taak, maar evenredig belangrijk. Als geboortepartner ben je de bewaker van de barende, de geboortewensen en het geboorteproces. Je bent het anker voor de barende. Daarom is het zo belangrijk dat je meekomt naar de lessen en thuis samen alles doorspreekt en oefent.

%

SAMEN LEREN BEVALLEN

7. Soepeler herstel na de geboorte

Dit spreekt voor zich. Van een soepele geboorte herstel je makkelijker. Je voelt je bevrijd en bekrachtigt. De powervrouw die je bent. Doordat je de bevalling vitaal en bewust bent doorlopen, ben je fris en helder in je kraamtijd. Verloopt de geboorte onverhoopt minder soepel? Ook dan kun je de technieken weer toepassen om je herstel te bevorderen.

8. Baby’s acclimatiseren gemakkelijker en zijn gelukkig

Ditzelfde geldt voor je baby. Een soepele geboorte maakt het voor je baby makkelijker om te acclimatiseren. Besef je dat je baby in 9 maanden tijd niets anders heeft ervaren dan jouw warme omhelzing in je buik. De geboorte is een impactvol event, ook voor je baby. Het wennen aan deze kant van de wereld gaat makkelijker als de bevalling comfortabel, soepel en makkelijk is verlopen. Je kindje is alerter, huilt minder en is diep verbonden met jou. 

9. De geboorte is een veilige, mooi, vredige ervaring, zoals de natuur die bedoeld heeft

“Als je baby maar gezond is” is een minimaal en onbevredigend streven. Met de cursus HypnoBirthing staat jullie fysieke, emotionele, mentale en spirituele welzijn voorop. En na alles wat je leert in de lessen weet je dat je eigenlijk niets anders hoeft te doen dan het proces de ruimte geven, toelaten en omarmen. Je lichaam en je baby volgen. Met je partner als baken van steun. En je baby als volwaardig wijs bewustzijn. De geboorte neemt je mee door al je obstakels en al je kracht. Na de geboorte ben je een ander mens. Bevrijd, bekrachtigd, helder en ontspannen.