fbpx

Doula

Safety is not the absence of threat, it’s the presence of connection

                                                                                                            –  Gabor Mate

I Doula Do!

Tijdens jouw bevalling zou je je als niets minder dan een Godin mogen voelen! Krachtig, helder en bevrijd. Als jouw doula sta ik tot je dienst om je dat te laten ervaren. Ik ben er om je mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel te ondersteunen in de aanloop naar en tijdens je bevalling en uiteraard ook je kraamtijd.

Een doula. Wat is dat nou en waarom zou je er voor kiezen? Je partner staat immers ook voor je klaar. Of een lieve vriendin of je moeder. Je verloskundige is toch ook aanwezig? Zo is je geboorteteam wel compleet lijkt je? Of je weet al dat je in het ziekenhuis moet bevallen. Dan is de gynaecoloog verantwoordelijk en moet je het medische plan volgen denk je. Waarom dan nog een doula inhuren? Toch, de aanwezigheid van een doula heeft, in alle omstandigheden vele voordelen.

Het woord “Doula” is afgeleid uit het Grieks en betekent “diendende vrouw”. Precies dàt is wat ik oprecht met heel mijn hart en vol passie kàn en dóé.
(Een doula ondersteunt op alle vlakken behalve in het geven van medisch advies. Wel ben ik medisch onderlegt o.b.v. ervaring als docent HypnoBirthing® en doula.)

Intake

Plan je een intake? Dan organiseren we een diepgaand kennismakingsgesprek(*&***) van maximaal 1,5 uur online of bij je thuis. Voorafgaand aan de intake ontvang je van mij een vragenlijst. Die helpt je op deze intake voor te bereiden. Door de intakebijeenkomst kun je aftasten of ik de vrouw voor jou ben. Ik luister aandachtig naar jouw visie, mindset, behoeften en verwachtingen en bekijk hoe ik bij je aan kan sluiten.

Kies je vol overtuiging voor me? Dan ontvang je een overeenkomst waarin we alle afspraken helder vastleggen en plannen we direct 2 uitgebreide afspraken van 2,5 uur in.

 

1e Afspraak

In de eerste afspraak geef ik je uitleg over geboorte geven. Als docent HypnoBirthing kan ik je daar namelijk best wat over vertellen. Zo ben je alvast voor een deel voorbereid. Na deze bijeenkomst ontvang je mijn werkboek om een geboorteplan op te stellen. Hier ga je daarna zelf mee aan de slag. Het werkboek stuurt je op pad om voor jezelf helder te krijgen wat nou echt belangrijk voor je is. Er is zoveel te kiezen, ook als je geboorte je uiteindelijk verrast met andere wendingen. Daar maak je bewust van tevoren al keuzes in zodat je er in het moment niet meer over hoeft na te denken. Bovendien helpt het om je geboorteteam op jouw golflengte te krijgen.

 

2e Afspraak

In de tweede afspraak bespreken we je geboorteplan uitgebreid. Of wellicht heb je nog verdiepende vragen voordat je een keuze kunt maken. Dan komen die nu aan bod. Zo kan ik ten diepste leren wat jouw voorkeuren zijn, wat belangrijk voor je is, waar je angsten en zorgen zitten. En vooral ook wat jouw innerlijke kracht is! Want die heb je. Zo kan ik me straks tijdens de geboorte goed afstemmen op jou. Daarnaast doen we wat praktische oefeningen, zoals bevalhoudingen uitproberen en technieken voor je partner om je tijdens de geboorte te ondersteunen en masseren.

Bij beide afspraken is je (geboorte)partner ook aanwezig. Want deze brengt ook al zijn/haar/diens wensen, angsten, onzekerheden en beste intenties mee wanneer jij gaat bevallen. Ik leid je (geboorte)partner daarom mede op om jou optimaal te ondersteunen.

Daarnaast staan deze sessies open voor wat vrije invulling al naargelang jullie behoeften. Wil je misschien een ontspanningsoefening doen? Of een hoofd- hand of voetmassage? Wil je een wandelingetje maken in het bos? Wat heb je nodig om te verbinden met je zwangerschap en je baby?

Bezoek aan je zorgverlener

Indien gewenst ga ik ook een keer mee naar je verloskundige of gynaecoloog als je op controle gaat. Zo is jouw gehele geboorteteam met elkaar bekend en zijn wensen en verwachtingen op voorhand helder.

Cursus HypnoBirthing®

Natuurlijk vertel ik je tijdens deze afspraken van alles over geboorte geven en de geboortezorg in NL. Maar ik beveel je wellicht dringend maar zeker van harte aan om de gehele cursus HypnoBirthing® bij me te volgen, zodat jij samen met je partner optimaal de regie behoudt. Als doula ben ik er immers om te dienen, niet te leiden. Datzelfde geldt voor jouw zorgverleners. Als jij je goed voorbereid, hoeft niemand vóór jou te beslissen.

De cursus HypnoBirthing® is een cursus ter voorbereiding op de bevalling en de kraamtijd van 12 tot 15 uur (5 x 2,5/3 uur) waar je samen met je partner aan deel neemt. Die complete ervaring kan ik niet in volledigheid in de 2 x 2,5 uur proppen die we elkaar anders zien.

Neem je deel aan de cursus HypnoBirthing®? Dan gaan we in de eerste bijeenkomst in op je geboorteplan en in de tweede sessie bereiden we voor op je kraamtijd.

Taken van een doula

De support van een doula heeft vele voordelen. Dat zit hem desgewenst in hele praktische, hands-on support tijdens de bevalling daar waar nodig. Zoals dat ik je actief ondersteun tijdens elke wee en je help met houdingen en andere tips om de bevalling te versoepelen en bespoedigen. Anderzijds observeer ik je continu. Ik zie jou. Ik weet je wensen. Ik ken je zorgen. Ik voel je aan en check bij je in als je even helder aanwezig bent of onrustig oogt. Verder support ik juist je bevalbubbel. Door je met rust te laten. Door de rust van het geboorteveld te bewaken. Jij moet zoveel en zo goed mogelijk kunnen ontspannen. De aanwezigheid van iemand die je vertrouwt, een ervaren vrouw op wie je van aan kunt en die al haar kennis en ervaring meebrengt en inzet, geeft jou het gevoel dat je wordt gedragen. Die zusterschap is van onschatbare waarde.

Ondersteuning van de (geboorte)partner

Tegelijkertijd ben ik er ook voor jouw partner. Hij/zij/die zal vaak ook niet beter weten dan wat is gezien in films en series. Partners werden vroeger zelfs de kamer uitgestuurd tijdens de bevalling! Terwijl het zo belangrijk is voor de verbinding en hechting dat die even zo goed aanwezig zijn. Tegenwoordig hebben steeds meer partners de behoefte om er voor je te zijn, betrokken te zijn en vooral wat te dóén! Maar weten niet goed wat. Want hoewel de geboortepartner jouw anker is, is het voor hen ook indrukwekkend om jouw straks op het hoogtepunt van al je kunnen te ervaren. Hoe zeer je partner ook jouw veilige haven is; je partner vragen om jouw enige steun en toeverlaat te zijn is hetzelfde als hem/haar/die vragen de leider van een expeditie op de Mount Everest te zijn. Liever laat je je op zo’n moment ook begeleiden door een ervaren sherpa.

Ook voor hen is het dus fijn dat er iemand is die hen aanmoedigt in hun rol als rots in de branding. Wanneer jouw geboortepartner aanwezig is, zal ik hem/haar/die vooral laten zien hoe jou te ondersteunen tijdens elke wee, hoe je te masseren, namens jou en jullie te spreken. Het mooiste compliment wat ik daardoor kan ontvangen is als jullie achteraf zeggen “We hebben het écht met z’n tweeën gedaan.”

Doulatraject

Een doulatraject intensiveert steeds meer in contact. Bel je me voor het inplannen van een kennismaking? Dan is dat contactmoment altijd gratis. We hebben dan alvast kort een babbeltje over wie je bent, wat je wenst en wat je zoekt. Dit gesprek is maximaal 0,5 uur.

*Excl. reiskosten (0.29ct) buiten een straal van 10 km voor de postcode 4791 + reistijd (€ 25,- per uur) + parkeerkosten bij jou thuis of in het ziekenhuis, gefactureerd o.b.v. nacalculatie.

***Intakegesprek: € 45,- indien we besluiten NIET met elkaar samen te werken. Neem je een doulatraject of ander pakket af? Dan is dit gesprek gratis.