fbpx

Safety is not the absence of threat, it’s the presence of connection

                                                                                                                                             – Gabor Mate

Tijdens jouw bevalling verdien je het om je gehoord en gezien te voelen. Je veilig te voelen. Als jouw doula sta ik tot je dienst om je dat te laten ervaren. Ik ben er om je mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel te ondersteunen in de aanloop naar en tijdens je bevalling en uiteraard ook je kraamtijd.

Een doula. Misschien weet je niet voor wie een doula is. Of waarom zou je er voor kiezen? Je partner staat immers ook voor je klaar. Of een lieve vriendin of je moeder. Je verloskundige is toch ook aanwezig? Zo is je geboorteteam wel compleet lijkt je? Of je weet al dat je in het ziekenhuis moet bevallen. Dan is de gynaecoloog verantwoordelijk en moet je het medische plan volgen, denk je. Waarom dan nog een doula inhuren? De aanwezigheid van een doula heeft, in alle omstandigheden, vele voordelen.

Het woord “Doula” is afgeleid uit het Grieks en betekent “diendende vrouw”. Zij dient het geboorteproces met haar diepgaande kennis van “het weefsel en het water”. Het overgeleverde en diep geankerde weten dat het lichaam van een zwangere wijs is. Ze kent de botten, de spierlagen, het fascia. Enerzijds is geboorte geven een spirituele ervaring en tegelijkertijd is het oer aards. Tussen letterlijk het bloed en zweet wordt niet alleen een kindje geboren maar ook een moeder en vader. Ik sta jullie daar met liefde en dankbaarheid in bij.

Een doulatraject is altijd maatwerk omdat elke zwangere en haar partner eigen wensen en verlangens hebben. Hier stem ik mezelf maar ook het traject zo goed mogelijk op af. Hieronder beschrijf ik dus ter voorbeeld hoe een traject er uit kan zien. Kijk voor andere suggesties eens bij aanbod en tarieven.

Een doula ondersteunt op alle vlakken behalve in het geven van medisch advies. Wel ben ik medisch onderlegt o.b.v. ervaring als docent HypnoBirthing® en doula.

Kennismaking

Zodra je een doula overweegt en er al onderzoekend meer over wilt weten mag je me altijd even bellen. Dan maken we gelijk even kennis. Dit kan online of telefonisch. In een uurtje kun je eens voelen of je je op je gemak voelt bij me en of je er het vertrouwen in hebt om je bij me open te stellen. Kies je voor me? Dan plannen we een intake en ontvang je een contract. Daarna start de begeleiding.

 

Intake

Voelt het goed voor je? Dan plannen we een intake. Dit is een gericht gesprek met verdiepende vragen waarbij ik jullie beter leer kennen, van maximaal 2 uur. Dit kan online of bij je thuis. Voorafgaand aan de intake ontvang je van mij een vragenlijst. Die helpt je op deze intake voor te bereiden. Ik luister aandachtig naar jouw visie, mindset, behoeften en verwachtingen en bekijk hoe ik bij je aan kan sluiten.

Geboortevoorbereiding 1e Afspraak

Vanuit LaVie HypnoBirthing ben ik jouw docent en kan ik jou en je partner best wat vertellen over fijne, complete voorbereiding op je geboorte.

In de eerste afspraak gaan we in op de fysiologie van baren. Wat gebeurt er nou in je lichaam? Welke hormonen spelen een rol en waarom spelen die zo’n belangrijke rol? Hoe verloopt een wee en hoe vang je die op? Wat doet de baby tijdens de geboorte? Welke fases zijn er? Hoe herken je die? Wat als je baby geboren is? Hoe verloopt het eerste uur nadat je kleintje er is? Na deze bijeenkomst ontvang je mijn Werkboek Geboorteplan. Aan de hand daarvan stel je je geboorteplannen op. Hier ga je daarna zelf mee aan de slag. Het werkboek stuurt je op pad om voor jezelf helder te krijgen wat nou echt belangrijk voor je is. Er is zoveel te kiezen, ook als je geboorte je uiteindelijk verrast met andere wendingen. Daar maak je bewust van tevoren al keuzes in zodat je er in het moment niet meer over hoeft na te denken. Bovendien helpt het om je geboorteteam op jouw golflengte te krijgen.

 

Geboortevoorbereiding 2e Afspraak

In de tweede afspraak gaan we in op de Nederlandse geboortezorg, doen we een fijne ontspanningsoefening, bespreken we Informed Consent, Embodied Consent en de BRAINS methode en oefenen we verschillende geboortehoudingen en hoe je partner je in deze houdingen fijn kan ondersteunen met massagetechnieken, acupressuur en rebozo. Zelf bied ik ook zwangerschapsmassages aan.

Bij beide afspraken is je (geboorte)partner ook aanwezig. Want deze brengt ook al zijn/haar/diens wensen, angsten, onzekerheden en beste intenties mee wanneer jij gaat bevallen. Ik leid je (geboorte)partner daarom mede op om jou optimaal te ondersteunen.

 

Geboorteplan bespreken

Tijdens deze afspraak bespreken we je geboorteplan uitgebreid. Of wellicht heb je nog verdiepende vragen voordat je een keuze kunt maken. Dan komen die nu aan bod. Van tevoren kan ik je op verzoek ook betrouwbare bronnen en informatie sturen om jezelf meer te verdiepen in de keuzes, voordelen en risico’s van keuzes die je overweegt of situaties waar je voor komt te staan.

Zo kan ik ten diepste leren wat jouw voorkeuren zijn, wat belangrijk voor je is, waar je angsten en zorgen zitten. En vooral ook wat jouw innerlijke kracht is! Want die heb je. Zo kan ik me straks tijdens de geboorte goed afstemmen op jou. 

Bezoek aan je zorgverlener

Uiteraard ga ik ook een keer mee naar je verloskundige of gynaecoloog als je op controle gaat. Zo is jouw gehele geboorteteam met elkaar bekend en zijn wensen en verwachtingen op voorhand helder. Dit draagt bij aan een betere samenwerking en fijne sfeer tijdens de geboorte.

Vrij in te vullen afspraak

Nadat we zo inhoudelijk bezig zijn geweest is het ook goed om meer de verbinding op te zoeken. Een momentje van dieper zakken. Deze afspraak is vrij in hoe dit eruit ziet en passen we op jouw behoefte en waar je comfortabel mee bent aan. De afspraak is gericht op wat zwanger zijn, geboorte geven en ouder worden met je doet. Denk aan het maken van een visionboard, een affirmatieslinger, een bloem of boompje planten, een gesprek met een kaartendeck, een mother blessing, een cacaomomentje, een boswandeling. Van alles is mogelijk. Nodig ook gerust vriendinnen, je bestie, je moeder of je schoonmoeder uit. Je partner is uiteraard ook welkom! Het aanstaande ouderschap doet immers ook iets met hem/haar. Geef zelf aan hoe je hier met wellicht een klein ritueeltje bij stil wilt staan. 

Kraamtijdvoorbereiding

Als aanstaande ouders zich ergens op voorbereiden is het vaak de geboorte. Dat is immers de piek in het totale proces. Maar de kraamtijd kent zo zijn eigen vragen en uitdagingen. Tijdens deze afspraak help ik je hier op voorbereiden. Ondertussen koken we samen wat kraamkost. Daar heb ik fijne recepten voor. Of organiseren we een Nesting Party (jawel!) Dat betekent dat een aantal mensen uit je kraamteam je alvast komen helpen met een grote schoonmaak zodat jij daarna lekker kunt nesten. Of we bezoeken de kringloper, op zoek naar ovenschalen zodat je kraamvisite je straks eten kan brengen. Maar ook het in kaart brengen van je sociale vangnet, uit zowel persoonlijke als institutionele kring. Dit zijn zo enkele suggesties wat samen kunnen doen om je beter op je kraamtijd voor te bereiden. Je krijgt ook mijn Werkboek Kraamtijdplan.

Zwangerschapsmassage

In aanloop naar de geboorte toe is het steeds belangrijker om te vertragen en te zakken. Langzaam aan kom je in het schemergebied. De transitie tussen je oude en je nieuwe leven. In laatste weken dwingt je lijf je vaak om het rustig aan te doen. Ik help je graag ontspannen met een heerlijke zwangerschapsmassage, voetmassage of rebozomassage. Je hoeft je huis er niet voor op te ruimen. Je hoeft je benen niet te scheren. Te midden van wat er is maken we een fijn plekje op je bed of de bank en gebruiken we maar net wat je in huis hebt! Wel neem ik natuurlijk de massageolie en benodigdheden mee. Bij een voetmassage beginnen we met een heerlijk kruiden- of magnesium badje. Daarna masseer ik je voeten en onderbenen. Bij een rebozomassage blijft je kleding aan, raak ik je niet aan met mijn handen en wieg ik je zachtjes in een diepe rust. 

Geboortesupport

Al vanaf week 37 sta ik 24/7 standby. Je kunt me elk altijd appen of bellen. Dan is het moment daar dat de geboorte begint. Vanaf dat jij en je partner dat wensen kom ik binnen maximaal 2 uur naar je toe. Met alle respect voor de alles veranderende gelegenheid waarbij je me hebt uitgenodigd kom ik rustig binnen en observeer eerst eens, maak daarna voorzicht contact met je en stem me af op waar je bent. Samen, jij, je partner en ik, vinden we een cadans om je te helpen de weeën op te vangen. Gelukkig zie ik vaak dat partners hele fijne support bieden. Dan bewaar ik een gepaste afstand. Want als jij en je partner ervaren dat jullie echt een team zijn, kun je daar een leven lang samen op verder. Dus wellicht knik ik je enkel bemoedigend toe en bevestig ik hoe goed jullie het doen. Daarna tast ik weer af of ik kan bijdragen. Misschien door je hand vast te houden, te masseren of een schouder aan te bieden. Telkens zeg ik je weer; You got this. En je partner ook. Laten we niet vergeten dat het voor partners ontzettend indrukwekkend is om jou zo mee te maken. 

Ik blijf bij jullie, wat er ook gebeurt. Of je nu thuis bevalt, in het ziekenhuis, een keizersnede hebt gepland of uiteindelijk krijgt. Of je geboorte nu 3 uur duurt of 30 uur duurt. Ik ga overal met je mee naar toe en ga pas naar huis ongeveer 2 a 3 uur na de geboorte.  

Post Partum

In je post-partumfase, ook wel de kraamtijd, kom ik nog een aantal keer bij je langs. In de eerste week na de geboorte kom ik voor een kleine check-up. Even zien hoe je op je roze wolk zit. Ondertussen is je kraamzorg er en ook je verloskundige komt nog een aantal keer langs. Daarom blijf ik niet te lang. In week 2 tot en met 6 kom ik nog eens langs voor een post-partum afspraak. Ik kan je helpen met wat maaltijden koken. Of je een heerlijke post-partum massage geven om je herstel te bevorderen. En 6 weken na de geboorte kom ik langs om het hele proces af te sluiten. Samen kijken we terug op de zwangerschap en geboorte. Tijd om elkaar weer los te laten. In deze periode mag je me nog altijd appen en bellen met al je vragen. Schroom vooral niet! Zoals in de zwangerschap al besproken; deze fase kent weer hele andere ontdekkingen en uitdagingen. 

Taken van een doula

De support van een doula heeft vele voordelen. Dat zit hem desgewenst in hele praktische, hands-on support tijdens de bevalling daar waar nodig. Zoals dat ik je actief ondersteun tijdens elke wee en je help met houdingen en andere tips om de bevalling te versoepelen en bespoedigen. Anderzijds observeer ik je continu. Ik zie jou. Ik weet je wensen. Ik ken je zorgen. Ik voel je aan en check bij je in als je even helder aanwezig bent of onrustig oogt. Verder support ik juist je bevalbubbel. Door je met rust te laten. Door de rust van het geboorteveld te bewaken. Jij moet zoveel en zo goed mogelijk kunnen ontspannen. De aanwezigheid van iemand die je vertrouwt, een ervaren vrouw op wie je van aan kunt en die al haar kennis en ervaring meebrengt en inzet, geeft jou het gevoel dat je wordt gedragen. Die zusterschap is van onschatbare waarde.

Ondersteuning van de (geboorte)partner

Tegelijkertijd ben ik er ook voor jouw partner. Hij/zij/die zal vaak ook niet beter weten dan wat is gezien in films en series. Partners werden vroeger zelfs de kamer uitgestuurd tijdens de bevalling! Terwijl het zo belangrijk is voor de verbinding en hechting dat die even zo goed aanwezig zijn. Tegenwoordig hebben steeds meer partners de behoefte om er voor je te zijn, betrokken te zijn en vooral wat te dóén! Maar weten niet goed wat. Want hoewel de geboortepartner jouw anker is, is het voor hen ook indrukwekkend om jouw straks op het hoogtepunt van al je kunnen te ervaren. Hoe zeer je partner ook jouw veilige haven is; je partner vragen om jouw enige steun en toeverlaat te zijn is hetzelfde als hem/haar/die vragen de leider van een expeditie op de Mount Everest te zijn. Liever laat je je op zo’n moment ook begeleiden door een ervaren sherpa.

Ook voor hen is het dus fijn dat er iemand is die hen aanmoedigt in hun rol als rots in de branding. Wanneer jouw geboortepartner aanwezig is, zal ik hem/haar/die vooral laten zien hoe jou te ondersteunen tijdens elke wee, hoe je te masseren, namens jou en jullie te spreken. Het mooiste compliment wat ik daardoor kan ontvangen is als jullie achteraf zeggen “We hebben het écht met z’n tweeën gedaan.”

Cursus HypnoBirthing®

Regelmatig krijg ik de vraag of het naast de doula support ook aan te raden is om de cursus HypnoBirthing® bij me te volgen. Is dit niet hetzelfde dan? HypnoBirthing en een doulatraject vullen elkaar perfect aan! Met de cursus HypnoBirthing krijg je een complete voorbereiding op de geboorte in de vorm van praktische kennis, verruimen we je mindset, krijg je handige tools en ontspanningsoefeningen. De cursus focust op kennis, mindset en tools, zodat jij samen met je partner de regie behoudt. Met een doulatraject gaan we de diepte in. Werken we op vertrouwen en verbinding. Als doula ben ik er immers om te dienen, niet te leiden. Datzelfde geldt voor jouw zorgverleners. Als jij je goed voorbereid, middels de cursus HypnoBirthing hoeft niemand vóór jou te beslissen.

Naast de normale cursus bied ik ook een eendaagse bevalcursus of een opfriscursus voor iedereen die al eens eerder een cursus heeft gevolgd.

De cursus HypnoBirthing® is een cursus ter voorbereiding op de bevalling en de kraamtijd van 12 tot 15 uur (5 x 2,5/3 uur) waar je samen met je partner aan deel neemt. Die complete ervaring kan ik niet in volledigheid in de 2 x 3 uur van het doulatraject. Neem je deel aan de cursus HypnoBirthing®? Dan krijg je € 300,- korting op het doulatraject Luxe en Basis.