fbpx

Nuchter zijn en je niet voorbereiden op je bevalling zijn niet hetzelfde

Je bent te nuchter

Ik spreek veel zwangere vrouwen, al weten zij lang niet altijd dat ik docent HypnoBirthing en Doula ben. Uit oprechte belangstelling vraag ik hen op enig moment of en hoe zij zich voorbereiden op de bevalling. En 9 van de 10 keer krijg ik het antwoord: “Nee, ik sta daar heel nuchter in. Ik laat het maar op me af komen want je kunt het toch niet plannen.”
 
Telkens zou ik wel willen roepen “Nuchter zijn en je niet voorbereiden op je bevalling zijn niet hetzelfde!” Want je niet voorbereiden is zelfs alles behalve nuchter. Voorbereiding maakt het verschil tussen of de bevalling je zelfvertrouwen voor de rest van je leven geeft of je overkomt en je ontredderd achterlaat. Want wat als het medisch wordt? Weet jij dan wat er op je af komt? Weet jij welke keuzes je in alle omstandigheden mag maken? Welke rechten je hebt? Dat zijn er meer dan je denkt. Ken je ook je plichten en verantwoordelijkheden? Hoe behoud jij de regie over jouw geboorte?

Je kunt het niet plannen, wel voorbereiden

Waarom is voorbereiden op je bevalling nou nodig? Want er zit wel waarheid in de uitspraak. Je kunt het inderdaad niet plannen. Je kunt niet weten hoe het zal gaan lopen want elke bevalling is uniek. Elke bevalling kan een verrassende wending nemen en vraagt je om met “de flow” mee te gaan. Zelfs al denk je het te weten, doordat je al eens bevallen bent? Deze keer hoeft het niet hetzelfde te gaan. Maar je kunt het WEL voorbereiden. En jij bent er nog op tijd bij, dus doe in elk geval iets!
 

Bevallen is als surfen

Om maar in het thema van “in de flow zijn” te blijven en dat je weeën kunt zien als golven die komen en gaan. Wie denk je dat nou het beste kan surfen op één van de meest uitdagende baaien in de wereld? Iemand die roept “Ja, ik zie wel en ga straks lekker met de flow!” terwijl ze onwetend met d’r snorkel en wakeboardje de branding in plonst? Of de vrouw die haar ervaring heeft opgebouwd, kennis heeft, technieken heeft uitgeprobeerd zodat ze weet hoe ze met de stroming, de golven, de wind en haar balans kan omgaan? Wie van deze twee surft zo meteen op de snede van die golf?
Doe je niets aan voorbereiding op je bevalling? Dan word je kindje heus geboren. Er is er nog nooit één blijven zitten. Sterker nog, we hebben een hele kast vol, tot aan de meest invasieve interventies, om je kind geboren te laten worden. Maar je snapt wat ik bedoel toch? Ik hou echt m’n hart vast als ik vrouwen hoor zeggen “Nee, ik laat het maar op me afkomen.” Niet omdat hun kindje dan niet zal komen. Maar voor de impact die de bevalling op jou als kersverse moeder zal hebben.
 
Als voorbereiding kun je denken aan een eendaagse bevalcursus, een gratis masterclass geboorteplan maar ook een zwangerschapsmassage om eens heerlijk te ontspannen.
 

En jij dan mama?

Je verdient meer dan “Als je baby maar gezond is”. En “Je bent het direct vergeten” is niet waar. Je herinnert je het voor altijd. Het welzijn van de baby hangt direct af van het welzijn van jou als moeder. Als de geboorte jou niet vervuld van geluk en blijdschap achterlaat dan heeft dat impact op je kraamtijd, je herstel, je hechting met je kleine en nog zoveel meer. Je verdient een fijne bevalervaring. En goede voorbereiding heeft hier een directe en positieve invloed op. 
 
 

HypnoBirthing®

HypnoBirthing® is een cursus van 5 weken en gemiddeld zo’n 3 uur per les. In die 15 uur bereid je je voor op een zachte landing van je kindje. Door kennis over wat er in jouw lichaam gebeurt tijdens de bevalling, de Nederlandse geboortezorg en haar protocollen, een geboorteplan, verdieping en verbinding met de zachte kant van zwangerschap en geboorte geven, een partner die compleet is voorbereid om jouw rots in de branding te zijn, massagetechnieken, rebozotechnieken, drukpuntmassage en als bonus een voorbereiding op de kraamtijd. Jij surft straks op elke wee.
 

Liefs,

Linda

Chat openen
App mij gerust
Welkom bij LaVie HypnoBirthing
Hi, voel je welkom! Waar kan ik je mee helpen?