fbpx

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet bij? Stuur mij dan een berichtje

Móet mijn partner meekomen?

Ja, deze cursus is bij uitstek geschikt voor samen. Dit hoeft niet je liefdespartner te zijn. Dit kan ook je geboortepartner (zoals je moeder of beste vriendin) zijn of je doula. Twijfelt je partner? Dan beloof ik dat deze alleen maar naar de éérste les mee hoeft te komen en daarna opnieuw mag kiezen. Tot nu heeft elke partner de resterende lessen met plezier gevolgd.

Wat als ik geen geboortepartner heb?

Wees gerust. Je kunt dan gewoon deelnemen aan de cursus. Je geniet nog steeds van alle voordelen van HypnoBirthing®. Samen kijken we even hoe we bepaalde oefeningen aanpassen.

Is de cursus HypnoBirthing® alleen voor natuurlijke bevallingen?

Een holistisch perspectief is niet te verwarren met een perfectionistisch perspectief. Met HypnoBirthing® werken we aan jouw kennis over geboorte geven en jouw vertrouwen in dat je dit kunt. Ook krijg je handvaten en tools om een fijne samenwerking met je zorgverleners te creëren en tegelijkertijd de regie te behouden. Je leert je diep te ontspannen en je partner krijgt handvaten hoe jou te ondersteunen. Allemaal factoren die een natuurlijke geboorte kunnen bevorderen. Maar HypnoBirthing is geen anti-interventie cursus. Geboorte laat zich niet plannen of dwingen. Soms is hulp van buitenaf nodig. HypnoBirthing is een techniek die je in alle omstandigheden kunt toepassen. En die je in een medische situatie misschien nog wel het hardst nodig hebt. 

Wat als ik in het ziekenhuis moet bevallen?

De voordelen van HypnoBirthing zijn onafhankelijk van waar je geboorte geeft en in welke omstandigheden. Weet je vooraf al dat je in het ziekenhuis geboorte gaat geven? Juist dan heb je voordeel aan de technieken en inzichten van HypnoBirthing. Want wist je dat nog altijd veel te kiezen hebt, ook als je door medische professionals wordt bijgestaan? En wat dacht je van handvaten om het gesprek met je zorgverlener te voeren, zodat jullie geboortevoorkeuren de ruimte krijgen? En in een vreemde omgeving als het ziekenhuis is het juist belangrijk dat je weet hoe je kunt ontspannen. Volg de cursus en leer hoe jullie de regie behouden en creëer een geboorte waar jullie positief op terug kijken.

Wat is de “Hypno” van HypnoBirthing®?

De term heeft het imago tegen zich. Maar de “hypno” van HypnoBirthing® is niets meer dan het automatiseren en programmeren van je mind. Je herhaalt ontspannings- en ademhalingsoefeningen net zo lang tot je ze zonder nadenken doet. Dit helpt je tijdens de bevalling om in je focus te blijven.

Heb ik straks een pijnloze bevalling?

Dat gun ik je natuurlijk van harte maar ik kan het je niet beloven. HypnoBirthing® is geen cursus “pijnloos bevallen”. Maar je leert door middel van taalgebruik en ontspanningsoefeningen wel om de sensatie anders te beleven waardoor sommigen geen pijn meer ervaren. Met HypnoBirthing® bewerkstellig je een makkelijkere, prettigere en comfortabelere geboorte.

Wanneer ontvang ik het lesmateriaal?

Tijdens de eerste les van de cursus ontvang je een totaalpakketje met alles wat je nodig hebt om je optimaal voor te bereiden middels de HypnoBirthing® methode. Voorbereiding vooraf is niet nodig.

Is er plek voor mijn persoonlijke verhaal?

Had je eerder een traumatische bevalling? Of een andere heftige gebeurtenis die vooraf is gegaan aan deze zwangerschap en geboorte? Dan mag je dit zeker met me delen. Zelf ben ik geen coach maar wel bekend met space holding. Ook kan ik je naar de juiste mensen doorverwijzen. Ik ben aangesloten bij een kring van aanverwante geboortezorg werkers.

Waarom er geen ruimte voor is in de groepslessen, dat zul je vanzelf leren. In een individuele cursus is er natuurlijk alle ruimte voor je persoonlijke verhaal.

Ik heb een nare eerdere bevalling gehad. Kan HypnoBirthing® helpen?

Jazeker! Door de cursus ga je deze zwangerschap met nieuwe ogen bezien. Je bevrijdt je van je angsten en creëert positieve verwachtingen. Met de kennis die je opdoet en de voorbereidingen die je treft ontwikkel je alle kansen om déze bevalling anders te beleven.

Wat is Trauma Informed Care? (TIC)

Zoals aangegeven ben ik geen traumaverwerkingscoach. Maar ik heb wel training gehad in traumabewustzijn en hoe als docent en doula hier sensitief mee om te gaan. Dit heet traumabewuste zorg verlenen. Hiermee wil ik bijdragen aan het normaliseren dat trauma een breed spectrum is en wijdverspreid is. Je trauma hoeft dus niet gerelateerd te zijn aan een eerdere geboorte. Ook heb ik meer geleerd over de symptomen en uitingsvormen van trauma, zowel bij jou als je partner. Frigth, flight or freese zijn de bekende reacties. Maar Fawn, Tend and Befriend en Collapse horen er ook bij.

Ik houd ruimte voor dat wat er is. Wil je er niet over delen? Dan is dat oke. Raakt iets je en wil je om die reden een les uit? Doe dat vooral. Spreek je samen met je partner of mij een codewoord af waardoor wij weten dat je hulp nodig hebt? Dat kan ook. Weet je al hoe trauma zich bij jou uit en wil hoe je hier bij gesteund kunt worden? Geef het vooral aan. Voel je welkom om hier voor aanvang van onze sessies al contact over te hebben als je er juist wel iets over wilt delen met me. Zo wil ik je helpen hertraumatisering te voorkomen. 

Meer informatie over TIC lees je op: What is Trauma-Informed Care? – Trauma-Informed Care Implementation Resource Center (chcs.org)

Geef je medisch advies?

Nee, een docent HypnoBirthing® geeft nooit medisch advies. Middels de cursus leer ik je om voor jezelf na te denken en op te komen en biedt je toegang tot begrijpelijke, wetenschappelijke artikelen, zodat jij voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken. Ook heb ik kennis van de medische protocollen in Nederland. Maar ik zal je nooit zeggen wat je moet doen. 

Is de cursus geschikt voor iemand die zich anders identificeert of voor een niet-hetero relatievorm?

Jullie zijn samen van harte welkom, ongeacht jullie genderidentiteit of relatievorm. Daar waar mogelijk pas ik de cursus ook zoveel mogelijk aan op een inclusief taalgebruik. Ik doe hierin mijn best maar kan ik dit verbeteren? Leer het me dan vriendelijk.

Weet alleen wel dat het huidige bestaande materiaal, zoals het boek, nog uit gaat van traditionele aanspreekvormen. Dit kan ik niet voor je aanpassen.